Coaching - I love it !

.......Over mij

Ik ben Marianne Rikken (46), getrouwd en moeder van 2 kinderen. Van huis uit ben ik een open, eerlijk en nieuwsgierig persoon. Van nature benader ik mijn obstakels met een oplossingsgerichte aanpak.

Na 25 jaar als (financieel) administratief medewerkster werkzaam te zijn geweest, had ik mijn enthousiasme voor dit beroep verloren. Ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging want ik wilde mijn passie voor een beroep terugvinden. Totdat ik in 2016 het beroep 'coach' in mijn vizier kreeg. Na wat speurwerk op het internet en bij mezelf, ben ik de uitdaging aangegaan en heb de Basisopleiding Coaching bij een gedegen opleidingsinstituut gevolgd. Dit hield in dat ik wekelijks klassikale lessen ging volgen, discipline moest opbrengen voor mijn zelfstudie en examens maken. Best een uitdaging na zoveel jaar niet meer in de schoolbanken te hebben gezeten. Maar wat heb ik veel geleerd en wat heb ik genoten! Ik heb een grote persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt.

De Basisopleiding Coaching heeft mij dermate veel zelfvertrouwen en motivatie gegeven om mijn coachcompetenties professioneel in te zetten. Daarom heb ik in September 2017 mijn coachingspraktijk opgestart. De fasen van een coachingstraject zijn helder voor mij en geven mij een leidraad voor een succesvol coachingstraject met jou. Daarnaast pas ik het GROW model bij ieder coachingsgesprek toe omdat ik daardoor gestructureerd en efficiënt de doelstelling van jouw in beeld krijg. Voor jou is dit een goed model om inzage te krijgen over de aanpak van een situatie en daarmee aan de slag te kunnen.

Voor mij als coach is een goede voorbereiding op een coachingsgesprek essentieel. Ik bereid me voor door mijn hoofd leeg te maken en mezelf voor jou open te stellen. Ik richt me volledig op jou en jij bepaald wat er besproken wordt. Verschillende malen vraag ik aan je of dat we op de goede weg zijn en 10 minuten voor het einde check ik dit nogmaals. Mijn ervaring is dat de stiltes, de momenten zijn waarop het meeste gebeurt. Dit zijn voor mij de mooiste momenten omdat ik in de meeste gevallen weet dat mijn coachee bewustwording ervaart. De competentie actief luisteren en coaching zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik luister, vat samen en vraag door tijdens een coachingsgesprek. Tegelijkertijd exploreer ik je emoties en je lichaamshouding. Bovenstaande competenties zijn van groot belang zijn en ik ben ervan overtuigd dat ik deze goed ontwikkeld heb.

Als coach is het zaak dat je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen. Vandaar dat ik, eind 2017, bij een gerenommeerde praktijk een Sociale Vaardigheids Training gevolgd heb. Dit was een intensieve training die in groepsverband gegeven werd. Hierin kwamen het tonen van assertiviteit, je persoonlijke uitstraling en het geven/ontvangen van feedback uitgebreid aan bod. Deze uitgebreide vaardigheden zal ik, indien nodig, ook in mijn praktijk toepassen.

Sinds 2018 ben ik gezinscoach bij SWL. Een gezinscoach ondersteunt het gezin zo dat er nieuwe wegen worden ingeslagen en er praktische oplossingen komen. Recentelijk heb ik het eerste traject met een gezin afgesloten. Vanaf Mei 2019 ben ik bij een nieuw gezin gestart en ga ik wekelijks graag naar dit gezin toe om hen te coachen.  

In April 2019 heb ik de opleiding HBO Psychologie en Coaching afgerond. Deze opleiding heeft mij nog meer diepgang gegeven op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling en over de verschillende persoonlijkheidstypen. Daarnaast zijn zelfredzaamheid en zelfacceptatie nog verder in beeld gekomen. Door mijn intrinsieke motivatie en door te reflecteren op mijn coach competenties heb ik mijzelf op professioneel vlak verder ontwikkeld. Door de nieuwe kennis en inzichten die ik verkregen heb kan ik duidelijk aangeven dat ik een directieve coach ben. Directieve coaching is erop gericht om zo concreet mogelijk aan de slag te gaan met jouw gewenste doelen. Deze sturende houding zorgt voor een duidelijk behandelingspatroon en oogt op een snel en zichtbaar resultaat. Ik werk oplossingsgericht met de SFBT methoden en met de probleemgerichte GROW methode.

Spreekt het bovenstaande je aan en wil je graag een coachingstraject met mij aangaan, neem dan contact met me op.

Ik kan niet wachten om samen met jou aan de slag te gaan!